śniadania białko przepis

Białkowe śniadanie. Poznaj 5 pysznych przepisów

1. Jajecznica z dodatkiem białek i łososia wędzonego

Jajko całe – 2 sztuki 

Białko jaja – 2 sztuki 

Pomidor – ½ sztuki

Szczypiorek – łyżka

Łosoś wędzony – 50 g 

Oliwa z oliwek – 5 g (łyżeczka)

Roszponka – garść 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (można rozetrzeć ją po powierzchni patelni silikonowym pędzelkiem lub kawałkiem ręcznika papierowego). Całe jajka mieszamy razem z oddzielonymi białkami w miseczce na gładką masę. W międzyczasie zmniejszamy ogień pod patelnią na bardzo mały. Na patelnię dodajemy jajka i smażymy je powoli na najmniejszym ogniu, nie doprowadzając do szybkiego ścinania się jajek – dzięki temu jajecznica mimo mniejszej zawartości tłuszczu nadal będzie kremowa. Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem i podajemy z łososiem i warzywami. 

Kalorie: 398 kcal Białko: 34,4 g Węglowodany: 12,8 Tłuszcze: 23,1

2. Wiosenny twarożek 

Ser twarogowy półtłusty – 125 g ( ½ kostki)

Skyr naturalny – 75 g ( ½ opakowania)

Rzodkiewka – 4 sztuki

Szczypiorek – łyżka

Chleb żytni razowy – 70 g (2 kromki)

Rzodkiewki ścieramy na tarce i odsączamy nadmiar wody, w międzyczasie siekamy szczypiorek. Rozdrobnij twaróg i wymieszaj go z rzodkiewką i szczypiorkiem. 

Kalorie: 404 kcal Białko: 34,8 Węglowodany: 50,3 Tłuszcze: 8,2 g

3. Serniczki z patelni 

Jajko – 1 sztuka

Mąka pszenna (razowa) – 30 g

Ksylitol – łyżeczka

Ser twarogowy półtłusty – 125 g

Olej rzepakowy – 5 g (łyżeczka)

Twaróg blendujemy na gładką masę z ksylitolem, mąką i jajkiem. Smażymy na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Placuszki odwracamy dopiero, kiedy góra się zetnie.

Kalorie: 414 kcal Białko: 33,7 g Węglowodany: 31,2 g Tłuszcze: 17,3 g 

4. Proteinowa owsianka

Płatki owsiane – 50 g

Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu – 200 g

Orzechy włoskie – 15 g

Śliwka – 2 sztuki (110 g)

Odżywka białkowa – 25 g ( 1 miarka)

Płatki owsiane gotuejmy na mleku. Po zakończeniu gotowania zdejmujemy płatki z ognia, dodajemy odżywkę białkową i mieszamy, aż odżywka w całości się rozpuści. Dodajemy pokrojone śliwki i orzechy na wierzch owsianki. 

Kalorie 511 kcal Białko 37,4 g Węglowodany 58 g Tłuszcze 14,4 g

5. Białkowy omlet biszkoptowy

Jajko – 2 sztuki

Mąka pszenna (razowa) – 40 g

Skyr – 150 g (1 opakowanie)

Pasta orzechowa – 15 g

Banan – 120 g

Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany delikatnie dodajemy żółtka, mąkę i (jeśli mamy pod ręką) dowolny aromat do ciasta. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby piana nie opadła, po czym smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu, na najmniejszym ogniu, pod przykryciem. Gotowego omleta smarujemy warstwą masła orzechowego, następnie skyrem, a na sam koniec dekorujemy bananem.

Kalorie 640 kcal Białko 39,4 g Węglowodany 73,7 g Tłuszcze 22,3 g

Sprawdź pozostałe wpisy z tej kategorii