Złote mleko

Złote mleko – rozgrzewający napój o wielu właściwościach

Złote mleko to napój wywodzący się z kultury indyjskiej. Dzięki swoim właściwościom jest on idealnym środkiem podnoszącym odporność w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?
  • Dlaczego warto używać kurkumy?
  • Jak przygotować złote mleko?

Czym jest złote mleko?

Złote mleko jest napojem powstającym na bazie mleka kokosowego lub oleju kokosowego oraz kurkumy, w zależności od preferencji kulinarnych. Oprócz tych dwóch bazowych składników, do napoju można dodawać składniki tj. cynamon czy imbir. Kurkuma, bez której przygotowanie złotego mleka byłoby nie możliwe, przede wszystkim jest znana jako przyprawa orientalnych. Coraz częściej jednak zwraca się uwagę na jej właściwości zdrowotne.

Kurkuma, jako kluczowy składnik złotego mleka

Kurkuma jest przyprawą pochodzącą z wysuszonej bulwy ostryża długiego – rośliny wywodzącej się z rodziny imbirowatych. Kurkuma jest głównym składnikiem złotego mleka z uwagi na jej właściwości zdrowotne – dlatego w Indiach jest ona nazywana „przyprawą życia”. Takie określenie bezsprzecznie potwierdza jej wartości prozdrowotne dla ludzkiego organizmu.

Kurkuma w chińskiej medycynie tradycyjnej znalazła swoje zastosowanie w leczeniu chorób skórnych, wątroby, zapaleń układu oddechowego i pokarmowego oraz bólu mięśni czy stawów. Leczniczy wpływ kurkumy na ludzkie ciało zostało potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Omawiana przyprawa składa się z ponad 300 związków, a najaktywniejszą z nich jest  kurkumina. Stanowi ona 5% kurkumy i działa przeciwutleniająco oraz zapobiega rozwojowi poważnych chorób.

Kurkuma natomiast posiada ponad 150 prozdrowotnych właściwości, a wśród nich najczęściej wymienia się m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz tonizujące. Przyprawa ta skutecznie pomaga organizmowi zwalczyć bakterie i wirusy, z tego względu zaleca się regularne dodawanie jej do posiłków bez względu na to, czy mają one charakter azjatycki. Co ciekawe, mimo wyglądu jak curry, nie zmienia ona smaku potraw, a jedynie zabarwia je na żółto. To jednak wydaję się być niewielki koszt za dostarczenie tak drogocennych właściwości.

Przeciwwskazania do picia złotego mleka

Kurkuma pobudza produkcję żółci w organizmie, z tego względu spożywanie złotego mleka powinny unikać osoby cierpiące na kamicę żółciową. Połączenie mleka z kurkumą może podrażniać również błonę śluzową jelit, dlatego napój nie zaleca się osobom z nadkwasotą żołądka. Warto jednak zaznaczyć, że ewentualne negatywne skutki mogą występować wyłącznie przy spożywaniu dużych ilości tego napoju.

Jakie korzyści płyną z picia złotego mleka?

Korzyści płynące z wypicia złotego mleka wynikają przede wszystkim z właściwości zdrowotnych kurkumy zawartej w tym napoju. W rezultacie działa on przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność, poprawia nastrój oraz rozgrzewa. Napój ten jest idealną propozycją na długie zimowe wieczory. Oczywiście nie musi być on wyłącznie spożywany w przypadku złego samopoczucia, wręcz przeciwnie może być napojem profilaktycznym, idąc w myśl zasady „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Co więcej, wykonanie złotego mleka nie jest drogie, w porównaniu z potencjalnymi lekami dostępnymi na receptę, niezbędnymi w walce chorobami w okresie jesienno-zimowym.

Jak przygotować złote mleko?

Do wykonania złotego mleka, oprócz kurkumy głównym składnikiem jest mleko kokosowe lub olej kokosowy. Opcjonalnie można wykorzystać także mleko krowie, sojowe czy migdałowe. W praktyce do mleka wystarczy dodać sproszkowaną kurkumę, a następnie dokładnie wymieszać.

Najczęstszym jednak sposobem, jest przyrządzenie napoju na bazie wcześniej sporządzonej „złotej pasty”.

Zobacz również: jaki pić żeby się napić? Co warto wiedzieć o nawodnieniu

Przepis na złotą pastę oraz złote mleko

Wspomniana powyżej pasta jest starterem umożliwiającym szybkie przyrządzenie napoju – wystarczy zmieszać trochę pasty z mlekiem i gotowe. Głównymi składnikami pasty jest kurkuma i olej kokosowy, dający kremową konsystencję.

Przepis na złotą pastę

Do przygotowania złotej pasty potrzebujemy:

·       1/2 szklanki sproszkowanej kurkumy

·       1 szklanki wody

·       1 łyżkę stołową czarnego pieprzu

·       5 łyżek stołowych oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę, kurkumę i czarny pieprz w garnku, do momentu utworzenia się gęstej pasty. Gotuj wywar, mieszając go 10 minut.
  2. Ściągnij wywar z ognia, a następnie dodaj olej kokosowy. Użyj trzepaczki, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  3. Utworzoną złotą pastę przelej do naczynia i trzymaj w lodówce ok. 2 tygodnie.
  4. Używaj pasty do przygotowania złotego mleka.

Mając złotą pastę, wykonanie złotego mleka jest bardzo proste.

Do przygotowania złotego mleka potrzebujemy:

·       2 łyżeczki złotej pasty

·       0,5 l mleka kokosowego

·       Miód, szczypta cynamonu, kawałki imbiru w zależności od preferencji kulinarnych

Przygotowanie:

1.   Podgrzej 0,5l mleka kokosowego i 2 łyżeczki złotej pasty w garnku. Pamiętaj jednak aby nie zagotować mleka. Wymieszaj trzepaczką składniki, aby otrzymać jednolity napój.

2.  Dodaj ulubione dodatki tj. miód, cynamon czy imbir.

Złote mleko jest najczęściej pite od początku jesieni do końca zimy. Z uwagi na jego interesujący smak może być również spożywany w miesiącach ciepłych, ponieważ odporność powinna być pielęgnowana przez cały rok.

Przed rozpoczęciem przygotowywania omawianego napoju, warto założyć fartuch – kurkuma potrafi szybko zafarbować kuchnię na żółto. Przyrządzając prozdrowotny napój, nie należy go doprowadzać do wrzenia, które mogłoby spowodować utratę właściwości zdrowotnych.

Podsumowanie

Złote mleko jest napojem powstającym na bazie kurkumy i mleka kokosowego. Dzięki kurkumie napój ten posiada szereg właściwości zdrowotnych, pożądanych zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Złote mleko jako napój wzmacniający odporność może być pite przez cały rok, w celu uniknięcia potencjalnych chorób. 

Sprawdź pozostałe wpisy z tej kategorii